Wij gebruiken cookies om onze site soepel te laten werken. Bekijk alle details onder meer info.
Je ziet mensen er overal mee lopen en iedereen heeft er thuis wel een stapeltje van in zijn kast liggen: het T-shirt. Het is een iconisch alledaags kledingstuk dat mensen van alle leeftijds- en inkomensklassen dragen. Het is een betaalbaar bovenstuk dat comfortabel zit en voor bijna alle gelegenheden geschikt is. Maar hoe komt het T-shirt aan zijn naam en waar komt het vandaan?
Misschien heb je nooit bij de naam stilgestaan, maar deze is niet zomaar ontstaan. De letter ‘T’ verwijst namelijk naar de vorm. Het horizontale stuk wordt gevormd door de mouwen en het verticale stuk door de romp. Als je het T-shirt uitvouwt en neerlegt is het goed zichtbaar. Het is daarom ook niet voor niets dat de ‘T’ van T-shirt een hoofdletter is, met een kleine letter zou het immers niet diezelfde kenmerkende vorm aannemen. Dus voor een
Het T-shirt als uniform
De oorsprong van het T-shirt ligt bij de Amerikaanse marine. De eerste versie diende als ondergoed om onder het uniform te dragen. Het ondergoedachtige shirt had een ronde hals en korte mouwen. Ook het leger nam het over en het gaf de soldaten meer bewegingsvrijheid. Vervolgens eigenden arbeiders op het land, boeren, mijnwerkers en bouwvakkers het zich toe. Die hadden het liefste lichte stoffen voor het geval het warm weer was. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het pas acceptabel om alleen een T-shirt te dragen zonder bedekking eroverheen.
Populariteit
Eind jaren '30 werden ook de eerste T-shirts bedrukt. The Wizard of Oz was de eerste film waarin bedrukte T-shirts te zien waren en de merchandise ter promotie van de film was erg gewild. Niet veel later stond Mickey Mouse met een exclusieve print op een T-shirt via een licentie voor een textielbedrijf. Toen sekssymbolen Marlon Brando en James Dean in hun films ook T-shirts gingen dragen ging de populariteit door het dak heen. Het werd een echt mode-item en cool om er eentje te dragen.
Dankzij de ontwikkeling van betere inkten voor textiel kreeg het T-shirt in de sixties steeds meer draagfuncties. Het werd een zelfexpressiemiddel, draagbare kunst, reclamemiddel, souvenir en protestmiddel. Bekende ontwerpen uit de jaren '70 zijn nog steeds onverminderd populair; bijvoorbeeld met smileys, het logo van The Rolling Stones, I ♡ NY, etcetera, etcetera.
Ontwerptoepassingen
Los van de draagfuncties en opdrukken, experimenteerden ontwerpers er ook op los in kleur en vorm. Een veelheid aan stofkleuren en patronen kwamen in de schappen. Daarnaast varieerden ontwerpers in stijl en pasvormen. Welbekend zijn de ronde hals en V-hals. Denk aan ringers, raglanmouwen, A-shirts, tanktops, hemdjes, spaghettibandjes, polo’s, enzovoort.
Tegenwoordig zijn er vele toepassingen mogelijk op T-shirts. Enkele voorbeelden zijn: zeefdrukken, sublimeren, het aanbrengen van transfers of borduren. Die technieken blijven zich ook ontwikkelen, waardoor er ook nieuwe zullen bijkomen. Op deze manier kan de consument hét unieke T-shirt dragen. Of het nu voor werk, sport of ontspanning is.
Bekijk de T-shirts van Lemon & Soda, Gildan, Stedman en Next Level Apparel
© HMZ Fashiongroup B.V.
'; | Omschrijving | Hoeveelheid | |
---|---|---|---|
Totalen van de hoeveelheid | |||
Modelnummer:
|