Wij gebruiken cookies om onze site soepel te laten werken. Bekijk alle details onder meer info.
Denk je aan outdoorkleding denk je aan softshell. Softshell is eigenlijk de verbeterde versie van het oude windjacket. Het is een populair item bij het wandelaars, fietsers of andere buitenactiviteiten. Het is door de materiaalsamenstelling prettig en licht om te dragen. Ook is het geschikt in allerlei weersomstandigheden. Softshell bestaat uit de woorden ‘soft’ (zacht) en shell (omhulsel) en bestaat uit drie lagen, maar hoe zit dit dan precies?
Softshell bestaat van binnen naar buiten uit de basislaag, de isolatielaag en de buitenlaag. Elke laag heeft zijn eigen doel en kenmerken. Alle drie de lagen bij elkaar zorgen voor een mate van waterdichtheid. Voordat softshell bestond, werden al de voordelen hiervan nagebootst met laagjes kleding om hetzelfde effect te krijgen. Door innovatie en nieuwe technieken wordt softshell ook steeds beter, maar heeft nagenoeg altijd dezelfde kenmerken, het neemt weinig vocht op en droogt snel en bevat lichte, maar duurzame vezels.
Basislaag
De eerste laag die contact maakt met je huid is de basislaag. Het belangrijkste doel hiervan is om te voorkomen dat je afkoelt na inspanning. Een vochtige stof op je lichaam voelt onprettig aan en vergroot de kans op onderkoeling. Katoen neemt zweet in de stof op en laat je afkoelen. Softshell houdt dit juiste tegen. Softshell voert vocht weg, waardoor je niet snel afkoelt.
Isolatielaag
De tweede en middelste laag is de isolatielaag, met als doel hiervan om lichaamswarmte vast te houden. Dat gebeurt door een dunne laag stilstaande lucht om het lichaam heen te creëren, zo komt lichaamswarmte niet direct in aanraking met de vaak koudere buitenlucht. De isolatielaag kan net als de basislaag uit diverse materialen bestaan. Het zijn veelal polyesters met rechtopstaande vezels waar de lucht tussen de vezels blijft hangen zoals fleece.
Buitenlaag
De laatste laag staat in contact staat met de buitenlucht. Deze beschermt tegen wind, regen en sneeuw;
Ook helpt deze laag nog mee aan het verwijderen van lichaamsvocht.
Waterdichtheid
Softshell is bedoeld om vocht van buiten ook buiten te houden. De stof is het belangrijkste voor de waterdichtheid, maar de naden en ritsen zijn ook een belangrijk element. Naden zijn kwetsbare plekken om vocht door te laten. Het beste is om met zo min mogelijk naden te werken en ze niet op de schouders en de bovenrug te plaatsen. De naden die er wel zijn een coat geven voorkomt het lekken. Ritsen zijn eveneens gevoelig voor vocht, waterdichte ritsen kunnen een uitkomst bieden voor een goede afscherming.
De lagen van softshell bieden bescherming tegen weer en wind en hebben tegelijkertijd ademend vermogen. Drielaagse softshell is meestal verwerkt in kleding voor het bovenlichaam. De torso en de nek zijn het meest van belang om te isoleren, omdat ze de kern van je lichaam vormen. Bij extreem koud weer is het ook bruikbaar voor volledige lichaamsbescherming, denk aan een skipak. Overtuigd geraakt van de kracht van softshell? Bekijk onze mooie softshellcollectie, met jackets voor alle weertypes.
© HMZ Fashiongroup B.V.
'; | Omschrijving | Hoeveelheid | |
---|---|---|---|
Totalen van de hoeveelheid | |||
Modelnummer:
|